Reklama
Składniki:

- 3 kg dojrzałych jabłek
- 20 dag cukru, więcej lub mniej do smaku, ilość cukru w zależności od odmiany jabłek

Reklama
Przygotowanie:

1. Jabłka przebrać, wybrać dojrzałe, lecz nieuszkodzone, umyć je, osuszyć. jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.

2. Blachę wyłożyć pergaminowym papierem do pieczenia, na niej ułożyć przygotowane jabłka. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. c, wstawić jabłka, piec ok. 30 min.

3. Ciepłe jabłka dokładnie przetrzeć przez gęste sito, dodać cukier, starannie wymieszać, podgrzać.

Reklama

4. Gorący mus włożyć do przygotowanych słoików (wyszorowanych, osuszonych lub wyprażonych w piekarniku), zakręcić. słoiki ustawić w szerokim garnku wyłożonym papierem lub ściereczką, pasteryzować ok. 30 min. Używać do ciast, deserów.

Reklama
Reklama
Reklama