Reklama
Składniki:

350 ml octu winnego 6%,
1 kg twardych gruszek,
250 dag cukru,
350 ml wody,
6 goździków,
imbir,
cynamon, gałka muszkatołowa,
skórka z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Umyć cytrynę i obrać ze skórki. Obrać imbir i pokroić w cienkie paski. Połączyć wodę, imbir, skórkę z połowy cytryny, szczyptę cynamonu i gałkę muszkatołową. Obrane gruszki pokroić na pół i obrać ze skórki usuwając gniazda nasienne. W każdą gruszkę wbić goździka i dodać do marynaty. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyparzyć słoiki. Przełożyć owoce. Marynatę gotować jeszcze przez 20 minut. Zalać gruszki. Zamknięte słoiki ostudzić. Przechowywać w ciemnym miejscu. Gruszki idealnie pasują do mięsa.

Reklama
Reklama
Reklama