Składniki:
- 2 kg gruszek
- sok z cytryny
- cukier (po 2 łyżki na litrowy słoik)
- 2 goździki na słoik
- zimna przegotowana woda
Przygotowanie:
1. Dojrzałe i twarde gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Obficie skropić sokiem cytrynowym, żeby nie zmieniły koloru. Każdą połówkę przekroić na ćwiartki. Włożyć do wyparzonych słoików. Zasypać cukrem. Ilość cukru jest uzależniona od słodyczy gruszek.
2. Do każdego słoika dodać po 2 goździki. Zalać zimną wodą. Zakręcić. W dużym garnku dno wyłożyć ściereczką. Do garnka wstawić słoiki i wlać wodę do takiej wysokości, by były widoczne wieczka od słoików. Gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, sprawdzić czy zakrętki dobrze się trzymają, odwrócić do góry dnem i tak zostawić na parę godzin. Odstawić w chłodne miejsce.