Reklama
Składniki:
- 50 dag cebulek szalotek
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 czubate łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu lub białego wina
- 3 goździki
- sól
- ew. jeszcze 1/4 szklanki płynu
Reklama
Przygotowanie:
1. Szalotki obierz, opłucz i gotuj 5 min w lekko osolonym wrzątku. Dobrze osącz na sicie.
Reklama
2. Na patelni delikatnie, tylko nią potrząsając, nie mieszając, rozpuść cukier na złoty kolor. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, włóż cebulki i smaż, aż lekko się zrumienią. Dodaj goździki i wlej bulion lub wino. Duś na wolnym ogniu ok. 30 min, aż cebulki zmiękną, a sos odparuje i stanie się gęsty. Jeśli sos zbyt szybko odparuje, a cebulki będą twarde, dodaj jeszcze nieco płynu i duś kilka minut.
Reklama
Reklama
Reklama