Gąski marynowane w occie: pyszna jesienna przekąska, którą zrobisz w kilka chwil
Gąski w occie to pyszna przekąska, która dzięki odpowiedniemu doprawieniu zyskuje wyjątkowy smak. Będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów, a także samodzielną jesienną przekąską. Aby je przygotować potrzebujesz oliwy, octu winnego i kilku przypraw - liści laurowych, tymianku i rozmarynu.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg małych gąsek,
 - 1 łyżeczka soli,
 - kilka ziarenek pieprzu,
 - gałązka świeżego rozmarynu,
 - gałązka świeżego tymianku,
 - 2 listki laurowe,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 100 ml octu winnego.
 
Składniki na zalewę:
- oliwa,
 - 4 listki laurowe,
 - 4 gałązki rozmarynu,
 - 2 ząbki czosnku,
 - kilka gałązek tymianku,
 - 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego.
 
Przygotowanie:
- Gąski starannie oczyść miękką szczoteczką i wypłucz w zimnej wodzie.
 - Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć lekko osuszone gąski.
 - Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku. Całość smaż przez kilka minut.
 - Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
 - Na patelnię wlej ocet winny i dobrze zamieszaj. Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
 - Przełóż gąski do wyparzonych słoików.
 - Do każdego słoika gąsek w occie dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
 - Zalej gąski w occie oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
 - Zakręć mocno i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
 
W sezonie warto przygotować kilka słoiczków prośnianek w occie - będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań, z powodzeniem sprawdzą się również na świątecznym stole jako dodatek do warzywnego lub mięsnego pasztetu.

Jak doprawić gąski w occie?
W klasycznej marynacie do gąsek stosuje się proporcje: 1 część octu, 3 części wody, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka soli na każdy litr płynu. Do tego dochodzą przyprawy, które dodaje się bezpośrednio do słoików.
Możesz wybrać te, które najbardziej lubisz. Do gąsek idealnie pasują:
- liść laurowy i ziele angielskie,
 - pieprz czarny (w ziarnach),
 - gorczyca,
 - cukier,
 - czosnek,
 - koper (nasiona lub świeże gałązki),
 - kawałek chrzanu.
 
	Czytaj także: Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
	Najczęściej spotykane grzyby jadalne
	Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku

