Galaretka z jarzębiny
Jesienny przysmak, który zachowasz na cały rok!

Opublikowano: 04.06.2013, 12:36
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg dojrzałych, przemrożonych jagód jarzębiny
- 1 mała cytryna
- ok. 1 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:
- Jagody umyć, oberwać, wrzucić do rondla, dodać pokrojoną ze skórką cytrynę, zalać 450 ml wody, gotować powoli ok. 1 godz., przecedzić.
- Na każde 600 ml soku wsypać 45 dag cukru, wymieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, a potem szybko, zbierając pianę, aż galaretka zacznie się ścinać, mieszać.
- Dodać do galaretki trochę odcedzonych jagód, zagotować, włożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć, zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Reklama
Reklama
Reklama