Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg twardych owoców agrestu (warto np. zmieszać zielony z czerwonym),
  • ok. 50 dag cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Galaretka agrestowa to świetny dodatek do deserów - pysznie smakuje np. z ciastem drożdżowym lub puszystymi pancakes.

  1. Agrest umyj, osącz, usuń szypułki.
  2. Agrest włóż do szerokiego garnka albo płaskiego rondla, podlej małą ilością wody.
  3. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Powstały podczas gotowania, gorący sok agrestowy, warto odsączyć, by galaretka z agrestu nie miała skórek i pestek.
  4. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Sprawdź, czy galaretka agrestowa tężeje.
  5. Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z agrestem w roli głównej:
Konfitura z agrestu i kiwi
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Nalewka z agrestu
Ciasto z agrestem
Konfitura z agrestu i malin

Reklama
Reklama
Reklama