Pyszny przepis na dżem z zielonych pomidorów, który zawsze się udaje. Idealnie słodko-kwaśny, do tostów i mięs
Dżem z zielonych pomidorów to zaskakujący i pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru zbiorów. Jeśli masz za dużo pomidorków, dodaj do nich tylko cukier i sok z cytryny, aby powstały pyszne przetwory. Gotowy dżem idealnie smakuje do słodkich przekąsek, ale sprawdzi się także jako sos do mięs. Zobacz, jak go zrobić.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- cukier,
- skórka cytrynowa,
- sok z jednej cytryny.
Przygotowanie:
- Pomidory umyj, obierz (wcześniej możesz sparzyć, aby skórka łatwiej zeszła). Następnie pokrój pomidory na kawałki i przełóż do rondelka.
- Pomidory zasyp cukrem. Dodaj skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, a następnie postaw na niewielkim ogniu.
- Podgrzewaj, często mieszając, aby nic nie przywarło. Dżem powinien się gotować ok. godzinę, aż mocno zgęstnieje.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
- Przetwory z zielonych pomidorów przechowuj zawsze w ciemnym miejscu.
Zobacz też: pasteryzacja w piekarniku i pasteryzacja w zmywarce

Do czego wykorzystać dżem z zielonych pomidorów?
Dżem z zielonych pomidorów ma łagodny, uniwersalny smak, dzięki czemu możesz wykorzystać go zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Świetnie sprawdzi się jako baza dressingu do sałatek (możesz go połączyć np. z sosem winegret). Możesz podawać go także na gorącej grzance, a także toście francuskim (w Polsce częściej zwanym jajochlebkiem).
Dżem z zielonych pomidorów doskonale sprawdzi się także jako sos do mięsa, w szczególności do dziczyzny.
Czytaj także:
Pomidor to owoc czy warzywo?
Komu szkodzą pomidory?
Jakie pomidory są najzdrowsze?