Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • cukier,
  • skórka cytrynowa,
  • sok z jednej cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyj, obierz (wcześniej możesz sparzyć, aby skórka łatwiej zeszła). Następnie pokrój pomidory na kawałki i przełóż do rondelka.
  2. Pomidory zasyp cukrem. Dodaj skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, a następnie postaw na niewielkim ogniu.
  3. Podgrzewaj, często mieszając, aby nic nie przywarło. Dżem powinien się gotować ok. godzinę, aż mocno zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
  5. Przetwory z zielonych pomidorów przechowuj zawsze w ciemnym miejscu.

Zobacz też: pasteryzacja w piekarniku i pasteryzacja w zmywarce

fot. Dżem z zielonych pomidorów: przepis/Adobe Stock, hansgeel

Do czego wykorzystać dżem z zielonych pomidorów?

Dżem z zielonych pomidorów ma łagodny, uniwersalny smak, dzięki czemu możesz wykorzystać go zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Świetnie sprawdzi się jako baza dressingu do sałatek (możesz go połączyć np. z sosem winegret). Możesz podawać go także na gorącej grzance, a także toście francuskim (w Polsce częściej zwanym jajochlebkiem).

Dżem z zielonych pomidorów doskonale sprawdzi się także jako sos do mięsa, w szczególności do dziczyzny.

Reklama

Czytaj także:
Pomidor to owoc czy warzywo?
Komu szkodzą pomidory?
Jakie pomidory są najzdrowsze?

Reklama
Reklama
Reklama