Dżem malinowy z czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Słodycz czekolady i subtelna kwaskowatość owoców!

Opublikowano: 07.08.2015, 06:22
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 l malin
 - sok wyciśnięty z 2 cytryn
 - 500 g czekolady - najlepiej gorzkiej
 - 6 szklanek cukru
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem malinowy z czekoladą!
- Do garnka wsyp maliny i wlej szklankę wody. Zagotuj.
 - Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) - aż do rozpuszczenia cukru.
 - Dodaj sok z cytryn, zagotuj.
 - Czekoladę połam na kawałeczki i dodaj do malin.
 - Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
 - Odstaw na kilka godzin.
 - Po upływie wyznaczonego czasu podgrzej dżem, aż stanie się gęstszy.
 - Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
 
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
	Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

