Dżem malinowy z czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Słodycz czekolady i subtelna kwaskowatość owoców!

Opublikowano: 07.08.2015, 06:22
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 l malin
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 500 g czekolady - najlepiej gorzkiej
- 6 szklanek cukru
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem malinowy z czekoladą!
- Do garnka wsyp maliny i wlej szklankę wody. Zagotuj.
- Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) - aż do rozpuszczenia cukru.
- Dodaj sok z cytryn, zagotuj.
- Czekoladę połam na kawałeczki i dodaj do malin.
- Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
- Odstaw na kilka godzin.
- Po upływie wyznaczonego czasu podgrzej dżem, aż stanie się gęstszy.
- Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Reklama
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama