Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 l malin
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 500 g czekolady - najlepiej gorzkiej
  • 6 szklanek cukru
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem malinowy z czekoladą!

  1. Do garnka wsyp maliny i wlej szklankę wody. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) - aż do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj sok z cytryn, zagotuj.
  4. Czekoladę połam na kawałeczki i dodaj do malin.
  5. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
  6. Odstaw na kilka godzin.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu podgrzej dżem, aż stanie się gęstszy.
  8. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Reklama

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis

Reklama
Reklama
Reklama