Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg malin
  • 2 szklanki wody lub soku z malin
  • 1,25 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dżem malinowy!

  1. Maliny przebierz.
  2. Cukier rozpuść w soku z malin lub wodzie.
  3. Do gorącego syropu wkładaj maliny partiami, a gdy wszystkie się zanurzą, odstaw do przestudzenia i po godzinie znów wolno podgrzewaj do wrzenia.
  4. Przynajmniej trzykrotnie należy maliny podgrzewać i studzić.
  5. W czasie studzenia zdejmuj zbierającą się na powierzchni pianę.
  6. Gotową konfiturę nakładaj do słoików i dokładnie zamykaj.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

Nalewka z owoców leśnych - przepis
Dżem wiśniowy - przepis
Dżem jagodowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama