Reklama
Czas przygotowania: 75 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg kasztanów jadalnych
  • 1 kg cukru pudru
  • około 0,5 l wody
  • ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem z kasztanów jadalnych!

  1. Gotuj kasztany przez 10 minut.
  2. Odcedź kasztany i gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki.
  3. Kiedy będą obrane, włóż je z powrotem do wrzątku i gotuj jeszcze 15-20 minut.
  4. Kiedy kasztany staną się miękkie, oznacza to że są odpowiednio ugotowane.
  5. Wymieszaj je lub zmiksuj blenderem, aby powstało puree.
  6. W drugim garnku przygotuj syrop - wlej wodę, dodaj cukier i ziarenka wanilii.
  7. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
  8. Gdy powstanie syrop, nie zdejmuj garnka z ognia. Dołóż do niego puree z kasztanów.
  9. Wymieszaj i gotuj przez 10-12 minut, co jakiś czas ponownie mieszając.
  10. Zapasteryzuj dżem w słoiczkach i umieść je do góry dnem, aż wystygną.
Reklama

Zobacz inne przepisy na przetwory:

Jak zrobić marynowany czosnek?
Jak zrobić dżem z gruszek?
Dżem egzotyczny - przepis
Jak zrobić marynowane papryczki?

Reklama
Reklama
Reklama