Jak zrobić dżem z kasztanów - przepis na konfiturę kasztanową
Nietypowy pomysł na dżem z kasztanów jadalnych!

Opublikowano: 09.10.2015, 06:44
Reklama
Czas przygotowania: 75 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg kasztanów jadalnych
 - 1 kg cukru pudru
 - około 0,5 l wody
 - ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
 
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić dżem z kasztanów jadalnych!
- Gotuj kasztany przez 10 minut.
 - Odcedź kasztany i gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki.
 - Kiedy będą obrane, włóż je z powrotem do wrzątku i gotuj jeszcze 15-20 minut.
 - Kiedy kasztany staną się miękkie, oznacza to że są odpowiednio ugotowane.
 - Wymieszaj je lub zmiksuj blenderem, aby powstało puree.
 - W drugim garnku przygotuj syrop - wlej wodę, dodaj cukier i ziarenka wanilii.
 - Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
 - Gdy powstanie syrop, nie zdejmuj garnka z ognia. Dołóż do niego puree z kasztanów.
 - Wymieszaj i gotuj przez 10-12 minut, co jakiś czas ponownie mieszając.
 - Zapasteryzuj dżem w słoiczkach i umieść je do góry dnem, aż wystygną.
 
Zobacz inne przepisy na przetwory:
	Jak zrobić marynowany czosnek?
Jak zrobić dżem z gruszek?
Dżem egzotyczny - przepis
Jak zrobić marynowane papryczki?
Reklama
Reklama
Reklama

