Dżem z czarnych porzeczek i wiśni - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowe przetwory!

Opublikowano: 22.07.2015, 23:30
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg wiśni
 - 1 kg czarnych porzeczek
 - 4 łyżki cukru
 - 80 dag miodu
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem z czarnych porzeczek i wiśni!
- Porzeczki umyj i odszypułkuj.
 - Wiśnie umyj i wydryluj, aby nie miały pestek.
 - Porzeczki gotuj przez tyle czasu, aby się rozgotowały. Następnie przecedź je przez sitko.
 - Wymieszaj masę porzeczkową z miodem.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
 - Wiśnie podgotuj we wrzącej wodzie. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
 - Odcedź wiśnie i dodaj je do porzeczek.
 - Obie masy bardzo dokładnie wymieszaj.
 - Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 15-20 minut.
 
Zobacz inne pomysły na przetwory:
	Dżem jagodowy - przepis
Konfitury z czereśni - przepis
Dżem jabłkowy z kiwi - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

