5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.

Przetwory z borówki amerykańskiej są różnorodne, bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Sekrety udanych przetworów z borówek na zimę to wykorzystanie dojrzałych, dużych borówek amerykańskich. Poznaj najlepsze przepisy na borówkowe przetwory, które zimą wzbogacą twój jadłospis o letnie słodko-kwaśne smaki.
Spis treści:
- Jakie przetwory z borówki amerykańskiej można zrobić na zimę?
 - Dżem z borówek - przepis
 - Sok z borówki amerykańskiej na zimę
 - Syrop z borówki amerykańskiej - przepis
 - Kompot z borówki amerykańskiej na zimę - przepis
 - Kandyzowane borówki amerykańskie
 - Sos do mięsa z borówki amerykańskiej
 
	Jakie przetwory z borówki amerykańskiej można zrobić na zimę?
Nie wiesz już, co zrobić z borówki amerykańskiej i chcesz postawić na przetwory na zimę? Borówki amerykańskie to owoc, który doskonale nadaje się na przetwory i nie traci wielu właściwości, gdy zamkniesz go w słoiku lub butelce. Oprócz klasycznego dżemu i konfitury borówkowej, na zimę możesz zrobić przetwory z borówki amerykańskiej w formie:
- soku borówkowego,
 - syropu z borówek,
 - chutney'a borówkowego,
 - sosu do mięs z borówkami,
 - borówkowego sosu do deserów,
 - borówek kandyzowanych,
 - pasteryzowanego kompotu z borówek,
 - borówek w syropie.
 
To niejedyne pomysły. Do zakresu przetworów z borówek amerykańskich należy też mrożenie borówek, przerabianie ich na smoothie, musy oraz ich suszenie. Poniżej poznasz dokładne przepisy na borówkowe przetwory.
	Dżem z borówek amerykańskich - przepis
Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najbardziej klasycznych przetworów z borówek amerykańskich: borówkowy dżem. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, możesz dodać tam trochę skórki z cytryny, kruszoną lawendę, lub płatki róży. Dżem z borówki amerykańskiej to chyba najbardziej wszechstronna forma na zachowanie borówek na zimę.
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
 - 300 g cukru,
 - 1 łyżeczka soku z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Borówki dokładnie umyj i lekko rozdrobnij widelcem, ale niezbyt przesadnie. Na tym etapie - jeśli nie czujesz się pewnie - możesz ostrożnie dodać substancję żelującą (według proporcji podanych na opakowaniu).
 - W dużym garnku umieść borówkę amerykańską i zagotuj. Odczekaj 3 minuty.
 - Następnie do borówek dodaj cukier i znowu zagotuj miksturę. Zdejmij garnek z palnika.
 - Dżem z borówek mieszaj ręcznie do momentu, aż zniknie piana (ew. możesz zdjąć ją łyżką cedzakową).
 - Dżem borówkowy jest praktycznie gotowy - przełóż go do wyparzonych słoików, obróć je do góry dnem i czekaj, aż ostygną.
 

	Sok z borówki amerykańskiej
Przetwory z borówki to nie tylko dżem - możesz z tego owocu przyrządzić zdrowy sok. Zachowa on szereg właściwości odżywczych. W naszej wersji osłodzony jest cukrem, ale można też dodać do niego ksylitol lub erytrol.
Składniki:
- 1 kg borówek amerykańskich,
 - 200 g cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Borówki umyj i dokładnie przebierz, pozbaw listków. Miksuj na miazgę i przełóż do słoika.
 - Do owoców na sok wsyp cukier, zamieszaj i przykryj całość.
 - Masę na sok z borówki amerykańskiej odstaw na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
 - Następnie miazgę przecedź przez sitko lub gazę, a otrzymany sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Sok z borówki amerykańskiej przechowuj w lodówce.
 

	Syrop z borówki amerykańskiej na zimę - przepis
Syrop z borówki amerykańskiej, to właściwie sok z borówki z dużą ilością cukru. Pije się go po rozcieńczeniu z wodą. Można na jego bazie przygotować pyszną domową lemoniadę, lub dodać go do zimowej herbaty.
Składniki:
- 2 kg świeżych borówek amerykańskich,
 - 700 ml wody,
 - 600 g cukru,
 - 25 ml soku z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Przygotuj słoiki lub butelki i sparz je w garnku z gorącą wodą, przygotowując je do pasteryzacji.
 - Umyj i odsącz borówki. Przełóż je go garnka.
 - Dodaj wodę i włącz gaz. Gotuj borówki, rozgniatając je jednocześnie tłuczkiem do ziemniaków, by uwolniły sok.
 - Gotuj przez ok. 12 minut.
 - Przygotuj kuchenną gazę i lekko ostudzoną masę borówkową włóż do gazy. Oddziel sok od miąższu.
 - Miąższ możesz wykorzystać do smoothie lub ciast z borówkami.
 - Wydzielony sok połącz w rondlu z cukrem.
 - Gotuj bez przykrycia, mieszając, do wrzenia.
 - Dodaj sok z cytryny i ponownie zagotuj.
 - Usuń z syropu pianę.
 - Przejdź do procesu pasteryzacji: przekładaj gorący syrop borówkowy do słoików lub butelek. Zostaw ok. 0,5 cm wolnego miejsca na górze.
 - Zakręć dokładnie słoiki lub butelki i przejdź do procesu pasteryzacji przetworów: umieść słoiki w dużym garnku i gotuj je przez ok. 20 minut. Wyciągnij je z wody i ustaw na pokrywkach na min. 24 godziny.
 - Syrop z borówek jest gotowy, gdy ostygnie. Można przechowywać go poza lodówką.
 

	Kompot z borówki amerykańskiej na zimę - przepis
Kompot z borówki amerykańskiej na zimę przyda się jako urozmaicenie napojów poza sezonem letnim. Możesz podać go na ciepło, na zimno w formie borówkowej lemoniady, lub wykorzystać do zrobienia smacznych drinków.
Składniki:
- 1 kg borówek,
 - woda (ok. 1,5 litra),
 - 60 g cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Przygotuj małe butelki lub słoiki na kompot z borówek na zimę.
 - Dokładnie wysterylizuj słoiki, zanim przystąpisz do gotowania kompotu.
 - Do każdego słoika wsyp borówki tak, by zajęły ok. 50% jego objętości.
 - Na każde 200 g borówek dodaj ok. 10 g (łyżkę) cukru. Jeśli korzystasz z dwóch słoików, wsyp po 30 g do każdego itd.
 - Zalej borówki wrzącą wodą.
 - Zamknij butelki lub słoiki z kompotem borówkowym.
 - Przełóż je do dużego garnka z gorącą wodą i gotuj (pasteryzuj) ok. 20 minut.
 - Wyciągnij słoiki z borówkowymi przetworami i umieść je na blacie, pokrywką do dołu na ok. 24 godziny.
 

	Kandyzowane borówki amerykańskie w syropie na zimę
Kandyzowane borówki to jeden z tych przetworów, za których przygotowanie sama sobie podziękujesz, gdy otworzysz zimą słoik. Kandyzowane borówki w syropie przydadzą się do lodów, ciast i deserów, ale mogą też stanowić bazę do przygotowania napoju borówkowego.
Składniki:
- 250 g borówek,
 - 100 g cukru,
 - 230 ml wody,
 - opcjonalnie: 3 kwiaty lawendy.
 
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do rondla, dosyp cukier i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
 - Do wysterylizowanego słoika wsyp borówki. Dodaj kwiaty lawendy, jeśli z nich korzystasz.
 - Zalej je syropem cukrowym i zamknij słoik.
 - Zapasteryzuj słoik w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą.
 - Dostosuj proporcje do tego, ile masz borówek.
 

	Sos do mięsa z borówki amerykańskiej
Kto powiedział, że jedyną opcją na stworzenie przetworów z borówki, jest podanie jej na słodko? W tej wersji przygotujesz pyszny borówkowy sos do mięsa o słodko-kwaśnym smaku z delikatnymi nutami przypraw. Przechowasz go w lodówce, możesz go zamrozić lub zrobić w większych ilościach i zapasteryzować.
Składniki:
- 400 g borówek amerykańskich,
 - 40 g cukru,
 - 10 g mąki ziemniaczanej,
 - 160 ml czerwonego wina,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - szczypta cynamonu,
 - gałązka tymianku.
 
Sposób przygotowania:
- W rondlu umieść wszystkie składniki oprócz skrobi i je zagotuj.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
 - Dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
 - Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyjmij gałązkę tymianku.
 - Sos do mięsa z borówek amerykańskich jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni.
 

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 7.07.2020 przez Edytę Liebert.
	Czytaj także:
5 przepisów na FIT ciasto z borówkami, które zachwyci każdego
Przepisy na desery z borówkami
Nalewka z borówkami

