Reklama

Dżem z aronii może być przygotowany na bazie samej aronii albo z dodatkiem jabłek, wiśni lub malin. Nadają się do niego zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Do aroniowych dżemów warto dodać odrobinę korzennych przypraw: laskę cynamonu, goździki czy kardamon, aby podkreślić ich kwaskowy smak.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na dżem z aronii
  2. Przepis na dżem z aronii mrożonej
  3. Przepis na dżem z aronii i jabłek
  4. Przepis na dżem z aronii i wiśni
  5. Przepis na dżem z aronii z żelfixem

Przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj. Połowę owoców przełóż do garnka i zmiażdż tłuczkiem.
  2. Dodaj wodę, cukier i zagotuj na małym ogniu.
  3. Do gorących owoców dodaj resztę aronii i znów doprowadź do wrzenia.
  4. Zestaw garnek z ognia i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Następnego dnia ponownie zagotuj dżem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw garnek z ognia.
  6. Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na ​dżem z aronii mrożonej

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 5 goździków,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż zamrożoną aronię.
  2. Gotuj na średnim ogniu i gdy owoce puszczą sok, zmniejsz ogień, dodaj laskę cynamonu, goździki i duś przez około godzinę.
  3. Gdy owocowa masa zgęstnieje i nabierze szklistości, zestaw z palnika.
  4. Następnego dnia ponownie zagotuj dżem. Wyjmij laskę cynamonu.
  5. Gorący dżem z mrożonej aronii przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z aronii i jabłek

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 400 g cukru,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i połowę przełóż go garnka.
  2. Owoce zmiażdż tłuczkiem, dodaj cukier i goździki.
  3. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Po 30 minutach dodaj pozostałe aronie i znów zagotuj.
  5. Po zagotowaniu dżem z aronii zestaw z ognia.
  6. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka (innego, niż aronie), dodaj łyżkę wody i laskę cynamonu.
  7. Duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania się owoców.
  8. Aronię ponownie zagotuj i gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj do niej uduszone jabłka. Całość gotuj jeszcze przez około 5-7 minut.
  9. Gorący dżem z aronii i jabłek przełóż do wyparzonych słoików.
dżem z aronii i jabłek przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na ​dżem z aronii i wiśni

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 700 g wiśni,
  • 400 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • laska cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do dużego garnka. Rozgnieć tłuczkiem, dodaj wodę i zagotuj.
  2. Wiśnie wydryluj, rozgnieć i dodaj do aronii razem z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny.
  3. Gotuj około godziny i zestaw z ognia w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia garnek znów postaw na gazie i gotuj aż dżem zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
  5. Gorący dżem z aronii i wiśni przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na ​dżem z aronii z żelfixem

Składniki:

  • 2 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 2 opakowania żelfixu.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do garnka.
  2. Dodaj połowę cukru, wodę i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż do momentu, kiedy owoce staną się szkliste - mniej więcej około 30 minut.
  3. Pozostały cukier wymieszaj z żelfixem, dodaj do owoców i zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Gorący dżem z aronii przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do górny dnem do ostygnięcia.
Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama