Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 7 gałązek lawendy
  • 4 łyżeczki żelfixu
  • 35 g cukru wanilinowego
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie - kilka łyżek kakao
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wiśnie starannie wydryluj.
  2. Do owoców dodaj cukry i lawendę, dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Gdy dżem stanie się gęsty, dodaj do niego żelfix.
  5. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
  6. Wyciągnij z dżemu lawendę i przełóż go do wysterylizowanych słoików.
  7. Pokrywki dokładnie dokręć i ustaw przetwory do góry dnem.
Reklama

Zobacz inne pomysły na przetwory:Przepis na dżem jagodowy
Doskonała konfitura z czereśni

Reklama
Reklama
Reklama