Dżem wieloowocowy - przepis składniki i przygotowanie
Z moreli, śliwek i porzeczek!
Opublikowano: 30.07.2015, 06:36
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg moreli
- 50 dag śliwek
- 30 dag porzeczek
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru żelującego 2:1
- kilka goździków
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem wieloowocowy!
- Owoce umyj.
- Morele i śliwki pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki.
- Z porzeczek oberwij szypułki.
- Morele i śliwki zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
- Gdy owoce puszczą sok, przełóż je do rondla, dodaj goździki i gotuj, ciągle mieszając, na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Usuń goździki.
- Następnie dodaj porzeczki i gotuj, aż powstała na wierzchu dżemu piana zniknie.
- Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
- Odstaw na kilka godzin.
Reklama
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama