Dżem ze śliwek i rabarbaru - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowa kombinacja smaków!

Opublikowano: 03.08.2015, 06:08
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
 - 25 dag czerwonych śliwek
 - 70 dag cukru żelującego 2:1
 - kawałek imbiru
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem ze śliwek i rabarbaru!
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki.
 - Zasyp cukrem i odstaw, aby puścił sok.
 - Śliwki pokrój na kawałki, usuń pestki i dodaj do rabarbaru.
 - Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
 - Zdejmij pokrywkę, dodaj 2 łyżki pokrojonego w słupki imbiru i gotuj, aż dżem zgęstnieje.
 - Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków.
 - Wstaw do piekarnika i pasteryzuj w temperaturze 140 stopni C przez około 20 minut.
 
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
	Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

