Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 dag cukru
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem morelowy - to pomysł na najbardziej letnie przetwory, które zimą pomogą ci przenieść w stronę upalnych dni!

  1. Morele umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej wodę i wsyp połowę przygotowanych owoców.
  3. Gotuj do momentu, aż się rozgotują.

Morele w syropie - przepis

  1. Do rozgotowanych moreli dodaj cukier i zagotuj.
  2. Następnie dorzuć resztę pokrojonych owoców, obgotuj i odstaw na kilka godzin.

Przetwory z moreli - 8 przepisów

Reklama
  1. Powtórnie doprowadź do wrzenia i dogotuj do właściwej gęstości.
  2. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szybko zakręć i odstaw do wystygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.
Reklama
Reklama
Reklama