Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Smak lata zamknięty w słoiku - pyszny dżem morelowy!

Opublikowano: 22.08.2016, 06:57
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg moreli
- 1/2 szklanki wody
- 60 dag cukru
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem morelowy - to pomysł na najbardziej letnie przetwory, które zimą pomogą ci przenieść w stronę upalnych dni!
- Morele umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki.
- Do garnka z grubym dnem wlej wodę i wsyp połowę przygotowanych owoców.
- Gotuj do momentu, aż się rozgotują.
- Do rozgotowanych moreli dodaj cukier i zagotuj.
- Następnie dorzuć resztę pokrojonych owoców, obgotuj i odstaw na kilka godzin.
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Reklama
- Powtórnie doprowadź do wrzenia i dogotuj do właściwej gęstości.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szybko zakręć i odstaw do wystygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.
Reklama
Reklama
Reklama