Dżem z moreli i migdałów - przepis na wykwintne przetwory
Dżem z moreli i migdałów kusi smakiem, aromatem i pięknym kolorem. To nie tylko idealny dodatek do drożdżówek czy croissantów, ale również pomysł na prezent.

Opublikowano: 25.06.2021, 05:40
Reklama
Dżem z moreli i migdałów to podstawowy element francuskiego śniadania. Idealnie komponuje się z brioszkami lub croissantami. Możesz go jednak stosować również jako nadzienie do naleśników lub dodatek do pancakes.
Reklama
Przepis na dżem z moreli i migdałów
Przygotowanie: 45 minut + gotowanie 2 razy po 30 minut,
1 słoik: ok. 900 kcal.
Składniki:
- 1 kg moreli, dojrzałych, ale jędrnych i twardych (mogą też być brzoskwinie),
- 1/2 szklanki wody,
- 50 g migdałów bez skórki,
- 60 dag cukru.
Sposób przygotowania:
- Morele dokładnie umyj, osusz, oberwij ogonki, wyjmij pestki. Migdały drobno posiekaj.
- Do garnka wlej wodę, wrzuć 1/4 moreli i rozgotuj, dodaj cukier i zagotuj.
- Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw dżem z moreli na kilka godzin.
- Powtórnie doprowadź dżem z moreli do wrzenia, gotuj. Dodaj migdały. Kiedy dżem z moreli zgęstnieje, napełnij nim wyparzone słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły.
- Gdy wystygną, odstaw dżem morelowy w chłodne miejsce.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.07.2009 na zlecenie Edipresse - przepis z Przyjaciółki
Reklama
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Reklama
Reklama
Reklama