Dżem brzoskwiniowy - przepis składniki i przygotowanie
Likier nada mu ciekawy posmak!

Opublikowano: 06.08.2015, 06:48
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 kg brzoskwiń (nieuszkodzonych)
 - sok wyciśnięty z 4 cytryn
 - 100 ml likieru amaretto
 - 1 kg cukru żelującego 3:1
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem brzoskwiniowy!
- Brzoskwinie zalej wrzątkiem.
 - Ściągnij z owoców skórkę i pozbaw je pestek.
 - Pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj.
 - Przełóż brzoskwinie do garnka, dodaj sok z cytryn, likier amaretto i cukier żelujący.
 - Mieszając, gotuj. Gdy dżem się zagotuje, gotuj go jeszcze przez 4 minuty.
 - Zdejmij dżem z ognia, zbierz pianę z wierzchu.
 - Przełóż masę do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw do góry dnem na 10 minut.
 
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
	Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

