Dżem borówkowy do mięsa

Opublikowano: 12.08.2008, 16:29
Reklama
Składniki:
2 kg borówek,
1 kg twardych gruszek,
1 kg jabłek (antonówki),
4 szklanki cukru.
Reklama
Przygotowanie:
Obrane jabłka posiekać, wsypać do rondla i podlać kilkoma łyżkami wody. Postawić na wolnym ogniu dla uzyskania przecieru. Z cukru i 3/4 szklanki wody przygotować syrop. Z obranych gruszek pozbyć się gniazd nasiennych. Przekroić na pół. Wsypać na wrzący syrop. Smażyć na wolnym ogniu potrząsając rondlem, aż będą szkliste. Wyjąć. Również borówki wsypać na ten wrzący syrop. Smażyć
20 min. na małym ogniu. Wymieszać rozgotowanymi jabłkami. Smażyć kilka minut. Wlać gruszk. Zagotować. Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Reklama
Reklama
Reklama