Dyniowy dżem z pomarańczami

Opublikowano: 16.03.2008, 16:04
Reklama
Składniki:
2 kg dyni,
4 pomarańcze,
sok z cytryny,
1 1/2 kg cukru,
korzeń imbiru.
Reklama
Przygotowanie:
Gotować dynię przez 20 minut na wolnym ogniu. Obrać pomarańcze. Oderwać białe skórki. Przygotować syrop ( zagotować pół szklanki wody i 2 łyżki cukru). W syropie przez 15 minut gotować pokrojone skórki z pomarańczy. Z pokrojonych na kawałki pomarańczy wyjąć pestki. Dodać do syropu. Wrzucić ugotowane skórki z pomarańczy i sok z cytryny. Połączyć z obaraną i rozgniecioną tłuczkiem dynią. Gotować przez 20 minut. Zawinąć w gazę białe zkórki z pomarańczy i pestki. Posiekać imbir. Dosypać razem z cukrem. Gotować 20 minut. Odstawić na jeden dzień. Postawić na ogień. Zagotować. Wyparzyć słoiki. Przełożyć dżem do słoików.
Reklama
Reklama
Reklama