Domowa konfitura truskawkowa

Opublikowano: 22.06.2011, 07:53
Reklama
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 80 dag cukru
- 2 laski wanilii
- sok z 1 cytryny
Reklama
Przygotowanie:
1. Truskawki umieść na sicie i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Z suchych owoców usuń szypułki.
2. Większe owoce pokrój na połówki. Wszystkie truskawki umieść w rondlu, zasyp cukrem i odstaw na noc, aby puściły sok.
3. Następnego dnia truskawki zagotuj, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 12 godzin. Następnego dnia odlej sok i gotuj go na małym ogniu ok. 40 min.
Reklama
4. Do soku dodaj truskawki oraz laski wanilii. Gotuj jeszcze 10 min. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama