Reklama

Hibiskus, czyli chińska róża, ma kwaskowaty i cierpki smak (przypominający żurawinę), dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi dodatkami. Chociaż kwiaty stosuje się głównie do przygotowywania herbat i ziołowych naparów, to można robić z nich również galaretki, soki, syropy, sosy, a także dżemy. Dodatkowo hibiskus działa jak naturalny konserwant i jest zdrowy.

Reklama

Hibiskus to cenne źródło antyoksydantów, takich jak beta-karoten witamina C i antocyjany, które chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Poza tym ma działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne oraz lekko moczopędne. Może wspomagać utratę wagi. Jednym z ciekawszych zastosowań jest wykorzystanie hibiskusa do zrobienia domowego dżemu z truskawkami.

Przepis na truskawkowy dżem z hibiskusem

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego hibiskusa,
  • 0,5 kg truskawek,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowania dżemu suszone kwiaty hibiskusa zalej 50 ml wrzątku i pozostaw na 10 minut.
  2. Truskawki dokładnie umyj. Po usunięciu ogonków pokrój na kawałki.
  3. W garnku umieść truskawki, odcedzony hibiskus oraz 50 ml przygotowanego wcześniej naparu z kwiatów.
  4. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż wszystko zgęstnieje, często mieszając.
  5. Dodaj erytrytol oraz sok z cytryny, mieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Jeżeli dżem jest za mało słodki, możesz dodać erytrytolu.
  7. W razie potrzeby zagęść dżem żelatyną lub mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  8. Możesz zmiksować w blenderze albo pozostawić z kawałkami owoców.
  9. Przelej do czystych wyparzonych słoików i przechowuj w lodówce.
dżem z hibiskusa i truskawek przepis

Do czego stosować dżem z hibiskusem?

Hibiskus w postaci dżemu sprawdzi się jako:

  • zamiennik cukru do herbaty, lemoniady i innych napojów,
  • smarowidło do tostów, naleśników,
  • dodatek do twarożku,
  • dodatek do serów,
  • baza sosu do mięs,
  • dodatek do ciast, ciastek i innych deserów.

Nie spożywaj zbyt dużej ilości hibiskusa, zwłaszcza jeśli masz niedociśnienie albo bierzesz leki na nadciśnienie, ponieważ roślina może nadmiernie obniżyć ten parametr.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama