Dodaję ten egzotyczny kwiat do truskawek i robię wyborny dżem bez grama cukru. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Jeżeli zalega ci w kuchni suszony hibiskus, to możesz z powodzeniem połączyć te kwiaty z truskawkami i przygotować smaczny dżem na lato. Ma intensywnie czerwony kolor i domowy smak z egzotyczną nutą. W naszej wersji nie zawiera cukru, a więc to samo zdrowie zamknięte w słoiczku.

Hibiskus, czyli chińska róża, ma kwaskowaty i cierpki smak (przypominający żurawinę), dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi dodatkami. Chociaż kwiaty stosuje się głównie do przygotowywania herbat i ziołowych naparów, to można robić z nich również galaretki, soki, syropy, sosy, a także dżemy. Dodatkowo hibiskus działa jak naturalny konserwant i jest zdrowy.
Hibiskus to cenne źródło antyoksydantów, takich jak beta-karoten witamina C i antocyjany, które chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Poza tym ma działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne oraz lekko moczopędne. Może wspomagać utratę wagi. Jednym z ciekawszych zastosowań jest wykorzystanie hibiskusa do zrobienia domowego dżemu z truskawkami.
Przepis na truskawkowy dżem z hibiskusem
Składniki:
- 2 łyżki suszonego hibiskusa,
- 0,5 kg truskawek,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem przygotowania dżemu suszone kwiaty hibiskusa zalej 50 ml wrzątku i pozostaw na 10 minut.
- Truskawki dokładnie umyj. Po usunięciu ogonków pokrój na kawałki.
- W garnku umieść truskawki, odcedzony hibiskus oraz 50 ml przygotowanego wcześniej naparu z kwiatów.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż wszystko zgęstnieje, często mieszając.
- Dodaj erytrytol oraz sok z cytryny, mieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
- Jeżeli dżem jest za mało słodki, możesz dodać erytrytolu.
- W razie potrzeby zagęść dżem żelatyną lub mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Możesz zmiksować w blenderze albo pozostawić z kawałkami owoców.
- Przelej do czystych wyparzonych słoików i przechowuj w lodówce.

Do czego stosować dżem z hibiskusem?
Hibiskus w postaci dżemu sprawdzi się jako:
- zamiennik cukru do herbaty, lemoniady i innych napojów,
- smarowidło do tostów, naleśników,
- dodatek do twarożku,
- dodatek do serów,
- baza sosu do mięs,
- dodatek do ciast, ciastek i innych deserów.
Nie spożywaj zbyt dużej ilości hibiskusa, zwłaszcza jeśli masz niedociśnienie albo bierzesz leki na nadciśnienie, ponieważ roślina może nadmiernie obniżyć ten parametr.
Czytaj także:
- Pyszne przepisy na przetwory z truskawek
- Jak suszyć kwiaty hibiskusa?
- Przepis na idealny dżem z rabarbaru