Reklama

Ogórki małosolne z chili to ciekawa i bardzo prosta alternatywa dla klasycznej wersji tej pysznej i zdrowej przekąski. Dzięki dodatkowi ostrej papryczki nabierają charakteru, ale wciąż zachowują świeżość i chrupkość typową dla młodych ogórków. To świetna opcja na szybki domowy przysmak. Są gotowe są już po 2-3 dniach i możesz je przechowywać przez wiele miesięcy.

Reklama

Przepis na pyszne ogórki małosolne z chili

Ten wariant ogórków małosolnych świetnie sprawdza się jesienią i zimą - są chrupiące, orzeźwiające i mają przyjemny ogień w tle. Dzięki chili nabierają nieco orientalnego wyrazu, ale wciąż pozostają lekką, domową kiszonką. To doskonały sposób, by zaskoczyć gości czymś prostym, a jednak niebanalnym.

Składniki:

  • ok. 5-6 ogórków gruntowych,
  • 1 papryczka chili (świeża lub mielona),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka gałązek kopru z baldachem,
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej,
  • 500 ml przegotowanej, letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki.
  2. Do słoika włóż koper, czosnek, chrzan i papryczkę chili (w całości, pokrojoną lub w formie mielonej przyprawy - wedle uznania).
  3. Ułóż ogórki pionowo i ciasno w słoiku.
  4. Rozpuść sól w wodzie i zalej ogórki tak, by były całkowicie przykryte.
  5. Przykryj gazą lub pokrywką bez zakręcania.
  6. Odstaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
ogórki małosolne z chili przepis
Małosolne ogórki z chili genialnie smakują jesienią i zimą, fot. Adobe Stock, Светлана Балынь

Z czym podawać ogórki małosolne z chili?

Ogórki małosolne z dodatkiem chili świetnie komponują się z daniami obiadowymi, ale także np. z daniami z grilla - zarówno tymi mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Możesz je też serwować do kanapek lub jako chrupiący dodatek do sałatek. Dzięki swojej ostrej nucie sprawdzają się też w burgerach lub jako szybka przekąska prosto ze słoika.

Możesz też serwować je z domowym dipem czosnkowym albo musztardą miodową. To świetna przekąska na imprezę albo spotkania rodzinne.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama