Do ogórków małosolnych dodaję szczyptę tej przyprawy. Tak pyszne nie były nigdy wcześniej
Ogórki małosolne to klasyk lata, ale możesz dodać ten jeden składnik, by tchnąć w nie zupełnie nowy smak. Ostra papryczka chili dodaje im pazura i przełamuje klasyczną formę. To świetna propozycja dla fanów wyrazistych dodatków i szybkich przetworów. Idealnie sprawdzą się podczas chłodnych miesięcy.

Ogórki małosolne z chili to ciekawa i bardzo prosta alternatywa dla klasycznej wersji tej pysznej i zdrowej przekąski. Dzięki dodatkowi ostrej papryczki nabierają charakteru, ale wciąż zachowują świeżość i chrupkość typową dla młodych ogórków. To świetna opcja na szybki domowy przysmak. Są gotowe są już po 2-3 dniach i możesz je przechowywać przez wiele miesięcy.
Przepis na pyszne ogórki małosolne z chili
Ten wariant ogórków małosolnych świetnie sprawdza się jesienią i zimą - są chrupiące, orzeźwiające i mają przyjemny ogień w tle. Dzięki chili nabierają nieco orientalnego wyrazu, ale wciąż pozostają lekką, domową kiszonką. To doskonały sposób, by zaskoczyć gości czymś prostym, a jednak niebanalnym.
Składniki:
- ok. 5-6 ogórków gruntowych,
- 1 papryczka chili (świeża lub mielona),
- 1-2 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- kilka gałązek kopru z baldachem,
- łyżka soli kamiennej niejodowanej,
- 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki.
- Do słoika włóż koper, czosnek, chrzan i papryczkę chili (w całości, pokrojoną lub w formie mielonej przyprawy - wedle uznania).
- Ułóż ogórki pionowo i ciasno w słoiku.
- Rozpuść sól w wodzie i zalej ogórki tak, by były całkowicie przykryte.
- Przykryj gazą lub pokrywką bez zakręcania.
- Odstaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Z czym podawać ogórki małosolne z chili?
Ogórki małosolne z dodatkiem chili świetnie komponują się z daniami obiadowymi, ale także np. z daniami z grilla - zarówno tymi mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Możesz je też serwować do kanapek lub jako chrupiący dodatek do sałatek. Dzięki swojej ostrej nucie sprawdzają się też w burgerach lub jako szybka przekąska prosto ze słoika.
Możesz też serwować je z domowym dipem czosnkowym albo musztardą miodową. To świetna przekąska na imprezę albo spotkania rodzinne.
Czytaj także:
- Jak zrobić idealne ogórki po kozacku?
- Kiedy zbierać ogórki i jak poznać, że są już dojrzałe?
- Pikle z ogórków: przepis na pyszne ogórki do słoików