Reklama
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 1 kg)
- 1/2 szkl. octu i cukru
- 3 szkl. wody
- liść laurowy
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- ziele angielskie
Reklama
Przygotowanie:
1. Z wody, octu, soli, cukru i przypraw ugotuj zalewę, lekko przestudź.
2. Cukinię (koniecznie świeżą!) opłucz, wytrzyj, obierz, specjalną łyżeczką wytnij kulki lub pokrój w kostkę.
3. Przygotuj słoiki, ścisło ułóż kulki lub kostki cukinii, zalej przestudzoną zalewą, do każdego słoika włóż ziarnka pieprzu, ziela i liść laurowy z zalewy, zakręć słoiki.
Reklama
4. Słoik wstaw do gorącej wody tak, aby sięgała 3/4 wysokości słoików, podgrzewaj 15 min.
Reklama
Reklama
Reklama