Reklama
Składniki:

- 1 cukinia (ok. 1 kg)
- 1/2 szkl. octu i cukru
- 3 szkl. wody
- liść laurowy
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- ziele angielskie

Reklama
Przygotowanie:

1. Z wody, octu, soli, cukru i przypraw ugotuj zalewę, lekko przestudź.

2. Cukinię (koniecznie świeżą!) opłucz, wytrzyj, obierz, specjalną łyżeczką wytnij kulki lub pokrój w kostkę.

3. Przygotuj słoiki, ścisło ułóż kulki lub kostki cukinii, zalej przestudzoną zalewą, do każdego słoika włóż ziarnka pieprzu, ziela i liść laurowy z zalewy, zakręć słoiki.

Reklama

4. Słoik wstaw do gorącej wody tak, aby sięgała 3/4 wysokości słoików, podgrzewaj 15 min.

Reklama
Reklama
Reklama