Reklama

Cukinia sama w sobie ma dość mdły i łagodny smak, ale przygotowana w ten sposób nabierze charakteru. Będzie smacznym i niebanalnym dodatkiem do wielu dań. Jest bardziej wykwintna niż ogórki kiszone, a jednocześnie również smaczna. Może z powodzeniem zastąpić marynowane grzybki do obiadu.

Reklama

Składniki na kiszone cukinie

Cukinia nie jest tak popularnym warzywem do przygotowywania kiszonek jak np. ogórki, ale jak najbardziej się do tego nadaje i wychodzi bardzo smaczna. Sposób przygotowania oraz składniki przypominają proces kiszenia ogórków.

Ważny jest wybór odpowiedniej cukinii. Warzywa powinny być młode z cienką skórką – tylko takie będą naprawdę smaczne i chrupiące, a także bez skaz, plam i obić. Do przetworów nadają się zarówno cukinie zielone, jak i żółte.

Potrzebujesz:

  • 2 kilogramy młodej cukinii,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 główka czosnku,
  • 8 liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry.
kiszona cukinia przepis
Cukinia po ukiszeniu jest delikatniejsza niż ogórki, ale również smaczna i zdrowa, fot. Getty Images, Angelika Mostova

Sposób przygotowania kiszonych cukinii

Cukinia po ukiszeniu w ten sposób wychodzi lekko kwaskowata, delikatniejsza niż kiszone ogórki, a przyprawy takie jak pieprz i czosnek dodają jej intensywnego aromatu. Sam proces fermentacji powoduje, że zmienia się jej smak i konsystencja, a to z kolei sprawia, że raz spróbowana już na zawsze pozostaje w pamięci.

Tak przygotujesz kwaszoną cukinię z wymienionych wyżej składników:

  1. Do wody w garnuszku dodaj cukier i wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Zagotuj. Cukier i sól powinny się rozpuścić.
  2. Cukinie dokładnie umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 2 cm lub w
    dużą kostkę. Nie trzeba ich obierać.
  3. Układaj cukinie w czystych i wyparzonych słoikach naprzemiennie z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku.
  4. Zalej przestudzoną wodą z przyprawami. Zamknij szczelnie słoiki czystymi pokrywkami.
  5. Pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
  6. Zapasteryzuj warzywa, jeżeli nie masz chłodnego miejsca do przechowywania przetworów.

Po ukiszeniu cukinia ma jędrną, lekko chrupiącą konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy dań obiadowych, w tym różnego rodzaju mięs.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama