Reklama

Z aronii można zrobić większość domowych przetworów - nalewkę, dżem, konfiturę czy sok. Jej charakterystyczny cierpki smak ma mnóstwo zwolenników. Poza tym warto pamiętać, że aronia pomaga przy nadciśnieniu i ma mnóstwo witamin od A do C, a także E. Te małe, czarne owoce zawierają również substancje, które zwalczają wolne rodniki.

Reklama

Aronia ze względu na swój kwaskowaty i cierpki smak jest świetnym dodatkiem zarówno do deserów, ponieważ świetnie równoważy słodycz, jak i do wytrawnych dań, ponieważ doskonale podkreśla smak mięsa czy grillowanego sera.

Spis treści:

  1. Sok z aronii
  2. Nalewka z aronii
  3. Dżem z aronii

Co zrobić z aronii? Przepis na sok z aronii

Gęsty sok z aronii sprawdzi się świetnie jako dodatek do herbaty. Możesz także wymieszać go z wodą, aby uzyskać pyszny napój. Jeśli wolisz soki o rzadszej konsystencji, wykorzystaj ten przepis.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • sok z cytryny,
  • garść liści z wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do garnka razem z liśćmi wiśni.
  2. Gotuj przez 15 minut.
  3. Dodaj resztę składników: sok z cytryny oraz cukier.
  4. Gotuj sok z aronii jeszcze przez około 10-15 minut, po czym przecedź do wyparzonych butelek lub słoików.
fot. Co zrobić z aronii: sok z aronii/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Przepis na nalewkę z aronii

Pyszna nalewka z aronii nie tylko orzeźwia, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Możesz pić ją samodzielnie albo dodać do herbaty. Sprawdzi się także do nasączania owoców podczas przygotowywania ciasta z aronią. Możesz modyfikować jej moc, dodając mniej alkoholu i więcej wody. Pamiętaj jednak, aby zachować proporcje.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 300 liści wiśni,
  • 2,5 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 40 g kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
  • 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem nalewki z aronii, możesz zamrozić owoce na 24 godziny, dzięki czemu staną się nieco mniej cierpkie.
  2. Owoce aronii umyj, pozbaw szypułek i przełóż do garnka. Dodaj wodę, liście wiśni i wszystko razem gotuj około 15 minut.
  3. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie przecedź, dodaj cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i ponownie zagotuj.
  4. Po ponownym ostudzeniu wlej spirytus i odstaw na 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie przelej nalewkę z aronii od butelek i przechowuj w piwnicy lub spiżarni przez całą zimę.
fot. Przetwory z aronii: nalewka aroniowa/Adobe Stock, Yotka

Co zrobić z aronii: przepis na dżem z aronii

Dżem z aronii może być pysznym dodatkiem do słodkich przekąsek, takich jak gofry, naleśniki, francuskie tosty, etc., ale również do potraw mięsnych. Stanowi idealne towarzystwo dla dziczyzny.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z cukrem zagotuj, aż uzyskasz gładki syrop cukrowy.
  2. Aronię umyj, przełóż do syropu i gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną.
  3. Dżem z aronii przełóż do słoików i pasteryzuj około 10 minut.
fot. Co zrobić z aronii: dżem z aronii/Adobe Stock, shabbydecor

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2011

Reklama

Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z aronii:

Reklama
Reklama
Reklama