Chutney pomidorowo-jabłkowy

Opublikowano: 09.06.2008, 14:35
Reklama
Składniki:
8 pomidorów,
25 dag moreli,
4 cebule,
2 szklanki 4% octu,
szklanka wody,
szklanka soku ze świeżych pomarańczy,
1/3 szklanki soku z cytryny,
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki oleju,
2 łyżeczki ziaren gorczycy,
2 łyżeczki kminku,
maleńka łyżeczka imbiru.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzyć morele i obrać ze skórki. Pozbawić pestek. Zmiksować. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Posiekać z obraną cebulą. Kminek i gorczycę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiażdżyć. Podgrzać ocet z sokami. Wsypać cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści. Zagotować. Dodać resztę składników. Wymieszać. Podgrzewać 60 minut na małym ogniu. Następnie rozłożyć do słoików. Pozostawić do ostygnięcia. Szczelnie zamknąć.
Reklama
Reklama
Reklama