Reklama
Składniki:

1,5 kg cebuli czerwonej,
25 dag cukru brązowego,
20 dag rodzynek,
3 ząbki czosnku,
3 listki laurowe,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka musztardy francuskiej,
300 ml octu winnego czerwonego,
1/2 łyżeczki posiekanej wędzonej lub pieczonej na grillu papryki bez skórki,,
1/2 łyżeczki soli,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Wsypac na rozgrzaną oliwę. Dusić kwadrans. Nie zarumienić. Wsypać 3 łyżki cukru. Smażyć kwadrans. Stale mieszać. Dodać resztę składników. Wymieszać. Dusić kwadrans. Uważać, żeby nie przypalić. Rozlać do wyparzonych, gorących słoików, mocno zamknąć nakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem. Nakryć kocem. Pozostawić do ostygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama