4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
Pyszne buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań głównych. Lubią towarzystwo mięs, ale także warzywnych dań, wytrawnych naleśników czy warzywnych placuszków.

Pyszne buraczki na zimę bez octu lub w zalewie octowej to pyszne zimowe przetwory do słoików. Mogą być przygotowywane na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możesz zawekować i przechowywać przez całą zimę.
Spis treści:
- Przepis na pyszne buraczki na zimę bez octu
- Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
- Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
- Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Przepis na pyszne buraczki na zimę bez octu
Jeśli chcesz zrobić pyszne buraczki na zimę bez octu, możesz wykorzystać solankę zamiast octowej zalewy. Smak gotowych buraczków będzie doskonały.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 l wody,
- 5 łyżek soli niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki dopiero po ugotowaniu.
- Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na plastry i przełóż do słoików, ciasno układając.
- Do każdego słoika włóż liść laurowy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Zagotuj wodę z solą i wrzącą zalewą, zalej buraki zostawiając około 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika.
Słoiki z buraczkami na zimę szczelnie zamknij i pasteryzuj około 30 minut.

fot. Pyszne buraczki na zimę bez octu/Adobe Stock, dolphy_tv
Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to jeden z najpopularniejszych przepisów na zimową surówkę. Pasuje do mięsnych dań obiadowych, ale także sprawdza się jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 2 l wody,
- 100 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, solą i cukrem.
- Buraczki przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków razem z kilkoma ziarnami pieprzu, ziela i liściem laurowym i zalej je gorącą zalewą.
- Buraczki w słoikach na zimę pasteryzuj około 20 minut i zostaw do ostygnięcia.

fot. Pyszne buraczki na zimę w zalewie octowej/Adobe Stock, spline_x
Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
Buraczki na zimę z dodatkiem chrzanu to ciekawa propozycja, która idealnie sprawdza się jesienią i zimą. Słodki smak buraczków i ostra nuta chrzanu to świetne połączenie.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 łyżek octu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki tartego chrzanu,
- 4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Buraczki ugotuj razem ze skórką w osolonej wodzie.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do buraczków dodaj tarty chrzan, cukier, ocet i sól, wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
- Buraczki na zimę z chrzanem pasteryzuj około 15 minut. Będą doskonałym dodatkiem do klasycznego obiadu.

fot. Pyszne buraczki na zimę z chrzanem/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Jeśli chcesz dodać odrobinę oryginalnego wyrazu swoim przetworom, wypróbuj ten przepis na pyszne buraczki na zimę z korzennymi przyprawami. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do potraw i zaskoczysz wszystkich domowników.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 goździków,
- 5 łyżek octu,
- 2 l wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz również upiec je w piekarniku - umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
- Warzywa zetrzyj na tarce. Dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami, czarnym pieprzem i solą.
- Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z octem i cukrem.
- Pokrojone buraczki przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą.
- Szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.

fot. Pyszne buraczki na zimę z przyprawami/Adobe Stock, marysckin
Czytaj także:
Przetwory z bobu
Ogórki po kozacku
Przetwory z marchewki