Botwinka na zimę do słoików - doskonały przepis na zamknięcie smaku lata w słoiku
Botwinkę na zimę warto przygotować już na początku maja, kiedy warzywo pojawia się na targach. Botwinka na zimę w słoiku smakuje doskonale i zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Botwinkę do słoika na zimę dopraw czosnkiem, koperkiem, liściem laurowym i czarnym pieprzem.

Botwinka na zimę przypomni smak lata przez cały rok! Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy przygotować zalewę z octu, wody, cukru i soli i zalać nią posiekaną botwinkę.
Zawekowana botwinka w słoiku świetnie nadaje się do przygotowania zupy z botwinki - wystarczy podgrzać zawartość słoika i doprawić np. śmietanką. Przygotowane marynowane liście buraków na zimę sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego - pieczonego schabu lub warzywnych kotletów i ziemniaków. Oto tajniki przygotowania idealnej botwinki na zimę w słoikach.
Spis treści:
	Przepis na botwinkę na zimę w słoikach
Poniżej najprostszy przepis na botwinkę na zimę, dzięki której zamkniesz lato w słoiku na cały rok. Możesz do botwinki dodać inne dowolne dodatki smakowe, np. liście wiśni, chrzan, lub kawałki cebuli. Pamiętaj tylko by zachować odpowiednie proporcje zalewy do botwinki w słoiku. Wolisz przepis bez octu? Zamiast niego dodaj sok z cytryny w tej samej ilości.
Składniki:
- 4 pęczki botwiny,
 - 1 pęczek koperku,
 - 4 szklanki wody,
 - 1 szklanka octu,
 - 1/2 szklanki cukru,
 - 1/4 szklanki soli,
 - 1 główka czosnku,
 - kilka listków laurowych,
 - pieprz ziarnisty.
 
Sposób przygotowania:
- Do garnka przelej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
 - Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
 - Koperek umyj i drobno posiekaj.
 - Botwinę połączoną z koperkiem przełóż do wyparzonych słoików razem z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i pieprzem.
 - Zalej botwinkę na zimę wcześniej przygotowaną zalewą, zakręć słoik i pasteryzuj około 30 minut.
 

	Zupa z botwiny ze słoika - przepis
Zupa z botwinki ze słoika, którą latem lub wiosną przygotujesz na zimę, robi się w mig. Wystarczy, że odkręcisz zawekowany słoik z botwiną i dodasz dodatki: wodę, ziemniaki, śmietanę i inne ulubione elementy botwinki. Oto przykładowy przepis, który możesz wykorzystać.
Składniki:
- słoik marynowanej botwinki (ok. 500 ml),
 - 1 l wody lub bulionu warzywnego,
 - 400 g ziemniaków,
 - 3 cebule szalotki,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - 300 ml maślanki,
 - 3 jajka,
 - garść świeżego koperku,
 - sól i pierz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Odkręć słoik z botwinką.
 - W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekane szalotki i podsmażaj do zeszklenia.
 - Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion.
 - Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
 - Dodaj słoik z marynowaną botwinką i podgotuj chwilę.
 - Odstaw zupę z gazu i dodaj maślankę, sól, pieprz i siekany koperek.
 - Podawaj zupę z botwinki ze słoika z gotowanym jajkiem.
 

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.04.2021 przez Małgorzatę Machnicką.
Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę:

