Jakie przetwory zrobić w lipcu - 5 przepisów
Marynowane kurki, nalewka malinowa, konfitura z płatków róży, szybki dżem agrestowy i orzechówka z zielonych orzechów!

Opublikowano: 21.07.2015, 06:34
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
	Marynowane kurki:
- 2 kg kurek
 - 4 szklanki wrzątku
 - łyżka soli
 - 1/4 szklanki cukru
 - szklanka octu z czerwonego wina
 - 4 listki laurowe
 - 8 ziaren ziela angielskiego
 - 8 ziaren pieprzu
 - 1/2 łyżeczki gorczycy
 - 2 czerwone, średniej wielkości cebule
 
	Konfitura z płatków róży:
- 20 dag płatków dzikiej róży
 - 30 dag drobnego cukru
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny
 - 100 ml wrzącej wody
 
	Szybki dżem agrestowy:
- 2 kg agrestu
 - 1,5 kg cukru
 - opakowanie pektyny (3 dag)
 - posiekana skórka z limonki
 - 2 łyżeczki posiekanej mięty
 
	Orzechówka:
- 5 zielonych orzechów włoskich
 - kilka goździków
 - laska cynamonu
 - 1/2 litra spirytusu
 - szklanka cukru
 
	Nalewka malinowa:
- 1 kg malin
 - 1 litr spirytusu
 - 25 dag cukru
 
Przygotowanie:
Zobacz, jakie przetwory zrobić w lipcu!
1. Marynowane kurki
- Kurki oczyść, opłucz, osącz na sicie.
 - Obgotowuj przez 8 minut.
 - Osącz, przełóż do wyparzanych słoiczków.
 - Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem.
 - Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
 - Przygotowaną marynatą wraz z przyprawami zalej kurki.
 - Słoiki zakręć, pasteryzuj przez 15 minut.
 
2. Konfitura z płatków róży
- Płatki róż dokładnie przebierz, odetnij białe końcówki.
 - Opłucz i delikatnie osusz.
 - Zasyp cukrem, odstaw na noc.
 - Dodaj sok z cytryny (nie odlewaj soku powstałego z płatków), zalej wrzątkiem.
 - Całość zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw.
 - Następnego dnia gotuj konfiturę, aż płatki staną się szkliste.
 - Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć.
 - Pozostaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce.
 
3. Szybki dżem agrestowy
- Owoce oczyść, opłucz.
 - Wsyp do garnka i zagotuj, cały czas mieszając.
 - Cukier wymieszaj z pektyną, dodaj do owoców i mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
 - Zdejmij powstałą pianę.
 - Dodaj skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Raz jeszcze zagotuj.
 - Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć.
 - Ustaw w garnku z gorącą wodą i pasteryzuj 20 minut.
 
4. Orzechówka
- Orzechy umyj, pokrój w ćwiartki.
 - Przełóż do dużego słoika, dodaj laskę cynamonu i goździki, zalej spirytusem.
 - Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
 - Z cukru i 1/2 litra wody przygotuj syrop, wystudź.
 - Odcedź orzechy, ciemny płyn połącz z syropem cukrowym.
 - Przefiltruj, rozlej do butelek.
 - Odstaw na co najmniej 4 miesiące, aby orzechówka dojrzała.
 
5. Nalewka z malin
- Maliny wsyp do słoja, przesypując cukrem.
 - Zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż puszczą sok.
 - Zalej alkoholem, odstaw na tydzień.
 - Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przefiltruj przez gazę.
 - Owoce odciśnij, płyn przefiltruj przez gazę.
 - Połącz z alkoholem.
 - Przelej do czystych butelek, zamknij.
 - Odstaw na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała.
 - Do butelek można włożyć po kawałku laski wanilii.
 
Zobacz inne pomysły na przetwory:
	Dżem jagodowy - przepis
Konfitury z czereśni - przepis
Dżem jabłkowy z kiwi - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

