Reklama
Składniki:
6 szklanek mąki,
15 dag otrąb pszennych,
łyżka soli,
łyżka cukru,
10 dag drożdży,
szklanka wody,
majeranek,
kminek,
orzechy włoskie,
orzechy laskowe,
nasiona słonecznika.
Reklama
Przygotowanie:
Rozczyn: rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Wlać 125 ml letniej wody. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę z solą, ziołami, orzechami i otrębami. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać rozczyn i resztę letniej wody. Wymieszać. Wyrobiać ciasto przez około 20 minut. Należy uwatazć, żeby nie nabrało powietrza. Formę wysmarować tłuszczem. Posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut. Po tym czasie przykryć folię aluminiową i piec jeszcze przez 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama