Składniki:
- golonka
- 2 nogi wieprzowe
- główka czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
- łyżka żelatyny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Golonkę i nóżki oczyścić, zalać wrzącą wodą, gotować, aż będą miękkie, 30 minut przed końcem wrzucić oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i pół główki czosnku.
2. Ugotowaną golonkę i nóżki wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedzić przez gazę.
3. Marchew z wywaru pokroić w niewielką kostkę, a mięso posiekać nożem. Ponownie włożyć do wywaru, doprawić majerankiem, pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Całość zagotować.
4. Do wywaru z mięsem dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Ostudzić. Przelać do foremek, małych miseczek lub filiżanek. Odstawić do zastygnięcia. Podawać z chrzanem, octem, cytryną, grzybkami marynowanymi.