Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Opublikowano: 29.12.2020, 09:38
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 duże, zwięzłe ziemniaki,
- olej,
- cebula,
- kawałek czerwonej papryki,
- 100 g mrożonego szpinaku,
- łyżka parmezanu,
- żółtko,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- biały pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Podgotowane wcześniej, ziemniaki faszerowane szpinakiem piecze się potem przez 15 minut. Jeśli masz surowe ziemniaki, podpiecz je przed faszerowaniem przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Zobacz, jak zrobić ziemniaki faszerowane szpinakiem:
- Ziemniaki wyszoruj, zawiń osobno w posmarowaną olejem folię aluminiową.
- Piecz ok. godzinę w 200°C (możesz je też ugotować w mundurkach).
- Z każdego ziemniaka odkrój z boku kawałek (ok. 1/3).
- Ze środka wydrąż miąższ.
- Miąższ wyjęty ze środka i z odkrojonych kawałków rozgnieć widelcem.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
- Dodaj posiekaną paprykę, chwilę przesmaż.
- Szpinak rozmroź na patelni, podduś na oleju.
- Ziemniaki dokładnie wymieszaj z cebulą, papryką i szpinakiem.
- Dodaj parmezan i żółtko, wymieszaj.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Farsz nałóż do ziemniaków.
- Piecz ziemniaki faszerowane szpinakiem przez ok. 15 minut w 200°C.
Reklama
Zobacz inne przepisy na przekąski:
Jak zrobić pieczone ziemniaki, by skórka była chrupiąca?
Przekąski na ciepło idealne na imprezę
Przekąski na zimno: na przyjęcie lub do pracy
Roladki z tortilli z łososiem
Reklama
Reklama
Reklama