Ziemniaczana bułka

Opublikowano: 29.04.2008, 16:30
Reklama
Składniki:
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
4 dag masła,
5 dag cukru,
1 żółtko,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
skórka cytrynowa,
2 duże gotowane ziemniaki,
1/4l mleka.
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże w łyżce mleka z 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczką mąki. Kiedy rozczyn podrośnie, wlać do przesianej mąki do miski, dodać roztarte na masę ziemniaki i wszystkie dodatki z wyjątkiem masła. Wyrabiać ciasto. Gdy odstaje od ręki i od naczynia dodawać ciepłego tłuszczu, stale wyrabiając, aż stanie sie jednolite i pulchne. Włożyć do wysmarowanej formy, gdy urośnie posmarować białkiem. Piec przez 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama