Reklama
Składniki:

- 20 dag małych pierożków z dowolnym nadzieniem, np. pielmieni, ravioli
- 2 garści roszponki
- drobny szczypiorek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sok z cytryny do smaku

Reklama
Przygotowanie:

Pierożki ugotować, uważając, żeby się nie rozpadły, odcedzić. Listki roszponki dokładnie opłukać, osuszyć, wrzucić do salaterki. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki, położyć na sałacie. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić osuszone z wody, ugotowane pierożki, lekko podsmażyć na małym ogniu, włożyć do salaterki. Skropić sokiem z cytryny i tłuszczem, na którym podsmażaliśmy pierożki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do sałatki, oprószyć pieprzem, lekko schłodzić. Przed podaniem potrawy wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama