Reklama
Składniki:

5 - 6 łodyg selera naciowego,
40 dag selera korzeniowego,
20 dag sera pleśniowego (niebieskiego),
1,5 litra bulionu warzywnego,
3/4 szklanki śmietany,
2 żółtka,
5 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
2 cebule,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Oczyścić selera. Posiekać. Podsmażyć z obraną i posiekaną cebulą Obrać i zetrzeć seler korzeniowy. Wsypać. Zalać bulionem. Dodać przyprawy do smaku. Gotować 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować. Zagotować. Wsypać ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać, aż ser się rozpuści. Pod koniec gotowania wlać śmietanę roztartą z żółtkami. Przyprawić. Podawać z orzechami uprażonymi na suchej patelni.
=

Reklama
Reklama
Reklama