Wytrawne markizy
Podobne kanapki przygotujesz z pieczywa chrupkiego. Przed przełożeniem pastą możesz podzielić kromki na mniejsze kawałki – powstaną kanapki na jeden kęs.

Przygotowanie i pieczenie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 190 kcal
Składniki na 6 porcji:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek wody
- sól
Na pastę:
- 25 dag koziego twarożku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Cienko je rozwałkuj, pokrój na nieduże prostokąty równej wielkości.
2. Kawałki ciasta ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i upiecz na złoty kolor.
3. Twarożek utrzyj na jednolitą masę z posiekanym czosnkiem, pokruszonym żółtkiem i śmietaną. Pastę dopraw do smaku solą
i pieprzem.
4. Przełóż nią ostudzone kawałki pieczywa. Twarożkiem możesz też ozdobić wierzch markiz.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>