Składniki:
50-60 ślimaków winniczków,
marchew,
pietruszka,
pół selera,
suszone grzyby,
ćwierć kostki masła,
dwa ząbki czosnku,
tarta bułka,
jajko,
przyprawy.
Przygotowanie:
Zebrane winniczki przetrzymać przez 4-5 dni bez pożywienia w pojemniku, aby się oczyściły z resztek pokarmu, zalegającego w układzie trawiennym. W tym czasie można jedynie kilka razy przepłukać je. Wrzucić wszystkie ślimaki do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 10 min. Ślimaki opłukać i wyjąć ze skorupek, odciąć cześć trawienną (ciemniejsza) i wyrzucić. Odcięte jasne części ślimaków gotować ok. 0,5 godziny wraz z pozostałymi składnikami w wodzie z dodatkiem przypraw (do mięsa i ryb). Po ostudzeniu wszystkie produkty drobno posiekać, dodać masełko czosnkowe (miękkie masło z dodatkiem zgniecionego czosnku) i wbić jajko, wszystko zmieszać i nakładać do umytych skorupek. Po napełnieniu ich posypać na wierzchu tartą bułką i układać na specjalnej blaszce z otworami, aby się nie wywracały. Zapiekać ok. 10 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu podawać z pieczywem. Wyjmować farsz ze ślimaków za pomocą wykałaczek.