Reklama
Składniki:

20 dag posiekanej wątroby wieprzowej,
25 dag wieprzowego mięsa mielonego,
25 dag wołowego mięsa mielonego,
3 jajek,
sól,
pieprz,
chili,
25 dag boczku wędzonego pokrojonego na plasterki,
25 dag polędwiczki wieprzowej,
10 dag kremówki ubitej na sztywno,
60 ml koniaku,
10 dkg pieczarek pokrojonych na pół,
3 szt. jałowca,
3 szt. liści laurowych,
3 łyżeczki żelatyny,
1 szklanka bulionu.

Reklama
Przygotowanie:

Wątrobę wymieszać z mięsem mielonym, dodać roztrzepane jajka. Doprawić. Dodać bitą śmietanę z kieliszkiem koniaku. Wymieszać. Polędwiczkę obsmażyć na oleju. Posolić. Popierzyć. Owinąć dwoma plastrami boczku. Kamionkową formę wyłożyć połową boczku, wyłożyć połowę masy mięsnej, w mięso lekko wciskamy polędwiczkę, posypać pieczarkami. Przykryć resztą mięsa, lekko docisnąć. Obłożyć pozostałym boczkiem, jałowcem i liśćmi laurowymi. Wstawić kamionkę do większej, napełnionej wodą w 2/3. Przykryć. Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Bulion zagotować z resztą koniaku, rozpuścić w nim żelatynę. Upieczony pasztet lekko przestudzić, odlać wytopiony wywar, zalać bulionem, ostudzić, wstawić do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama