Reklama
Składniki:

1 główka białej kapusty,
1 cebula,
1 łyżka masła,
150 ml wytrawnego czerwonego wina,
15 dag kwaśniej śmietany,
sól,
pieprz,
4-6 łyżeczek żelatyny,
2 marchewki,
1 cukinia.

Reklama
Przygotowanie:

Posztkować kapustę. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać z kapustą. Podgrzewać przez 3 minuty. Wlać wino. Przykryć. Dusić 10 minut na małym ogniu. Zmiksować połowę duszonych warzyw. Wymieszać z resztą warzyw. Wlaś smietanę. WYmieszać na gładką masę. Przyprawić. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody. Odstawić, aby speczniała. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Ogbotować w osolonym wrzątku. Po 4 minutach dodać pokrojoną cukinię, duś 4 minuty.Wyjąć warzywa. Żelatyne rozpuścić w kilku łyżkach wywaru z warzyw, wymieszać z masą warzywną. Połączyć z marchewka i cukinią. Podłużną formę opłukać lodowatą wodą. Wlać masę. Włożyć na 4 godziny do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama