Reklama
Składniki:

- 30 dag półtłustego twarogu
- opakownie kiełków rzeżuchy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- kawałek czerwonej papryki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko.

2. Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek.

Reklama

3. Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Reklama
Reklama
Reklama