Twarogowy blok z szynką

Składniki:
- 50 dag mielonego twarogu
- kawałek sera pleśniowego, np. lazura
- 100 ml śmietany
- 10 dag gotowanej szynki
- po pół strąka papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- 1 pomidor
- łyżka czarnych oliwek
- 2 łyżki żelatyny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szynkę drobno pokroić, ser pleśniowy pokruszyć, składniki dokładnie zmiksować, dodać do twarogu razem ze śmietaną, zmiksować, by powstała jednolita masa. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia, ostudzić. Paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić w niewielką kostkę. Pomidor umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć nasionka i miękki miąższ, pokroić w kostkę. Oliwki osączyć, pokroić, masę twarogową połączyć z rozdrobnionymi warzywami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, przełożyć do formy, zastudzić.
Rada: Pikantny sos doskonale podkreśli smak tej delikatnej potrawy. Możesz go przygotować np. z mango. Umyty owoc obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Zmiksuj z posiekanym imbirem i listkami bazylii, przypraw do smaku chili, solą i cukrem.
Źródło: "Przyjaciółka"