Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym
Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, nada trójkątom z ciasta francuskiego na słono wyjątkowy, słodkawo-korzenny aromat.

Opublikowano: 10.05.2013, 07:43
Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- 25 dag śmietankowego sera twarogowego
- 10 dag serka topionego z ziołami
- pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- jajko
- czarnuszka
- sól
- pieprz biały
Reklama
Przygotowanie:
- Rozmrożone ciasto pokrój na 16 trójkątów. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciastka ładnie się zrumienią i urosną. Ostudź, a następnie przekrój na pół.
- Serek śmietankowy utrzyj z serkiem topionym, dodaj posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mus przełóż do szprycy i wyciśnij na połowie trójkątów, przykryj pozostałymi trójkątami.
Reklama
Zobacz także:
Tarta z Francji
3 ciasta z rabarbarem
Reklama
Reklama
Reklama