Tournedos z łososia z kawiorem

Składniki:
- 80 dkg filetu z łososia bez skóry
- 3 łyżeczki czarnej herbaty zaparzonej szklanką wody
- 50 ml sosu sojowego Kikkoman
- mały kalafior
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- łyżka oleju
- siekana kolendra
- sól
- cukier
- mango
- kawałek imbiru
Przygotowanie:
1. Pokroić łososia w paski, zamarynować na 2 godziny w herbacie z sosem sojowym. Osuszyć i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki i obsmażyć z folią. Zdjąć folię i dopiec rybę w piekarniku w temperaturze 180 C.
2. Na oleju podsmażyć chili, dodać starty na drobnej tarce kalafior, mleko kokosowe i dusić, aż płyn odparuje. Dodać sól, cukier, kolendrę, podawać z przetartym mango z drobno posiekanym imbirem.
Przepis poleca Henryk Nieciejowski, twórca menu obiadów czwartkowych w restauracji Belvedere
Restauracja Belvedere – Łazienki Królewskie
Warszawa, ul. Agrykoli 1,
tel. 022 55 86 700