Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 6 befsztyków ze środkowej części polędwicy wołowej
  • 6 małych kromek chleba tostowego
  • 3 cienkie, podłużne plasterki boczku
  • 10 dag pasztetu z wątróbki drobiowej
  • 2–3 łyżki madery
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Befsztyki opłucz i osusz. Cienkie i długie plasterki boczku przekrój wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owiń boczkiem, przebij szpadką lub zwiąż nicią kuchenną.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż befsztyki i usmaż na rumiano z obu stron. Po usmażeniu oprósz je solą i pieprzem. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na złoty kolor kromki chleba tostowego.
  3. Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzyj na krem. Podczas ucierania dodawaj maderę. Na gorących grzankach ułóż usmażone befsztyki, udekoruj wątróbką drobiową i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama