Tortilla ziemniaczana

Opublikowano: 31.03.2008, 22:43
Reklama
Składniki:
50 dag ziemniaków,
2 małe cebule,
6 jajek,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
oliwa z oliwek,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i układać warstwy ziemniaków, przesypując solą, papryką i cebulą. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie ubić jajka z odrobiną soli i papryki. Kiedy ziemniaki będą gotowe zalać je jajkiem żeby wpłynęło na spód.
Gdy na dole jajko się zetnie, a na górze nie będzie jeszcze całkiem ścięte, ostrożnie przewrócić tortillę na drugą stronę. Można dolać jeszcze trochę tłuszczu żeby się nie przypaliła. Podsmażać 2-3 minuty aż jajka na spodzie się zetną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Reklama
Reklama
Reklama