Reklama

Tortilla z kurczakiem to niewymagająca i prosta w wykonaniu smaczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pszenny placek możemy zastąpić orkiszowym lub pełnoziarnistym według uznania. Tortilla z kurczakiem i serem czy tortilla z kurczakiem i warzywami to ciekawy sposób na zaspokojenie wilczego apetytu – sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Tortilla z kurczakiem i serem: przepis

Oto składniki na tortillę z kurczakiem i serem:

  • 2 filety z kurczaka
  • ¼ szklanki salsy
  • garść startego sera Gouda
  • opakowanie pszennych tortilli
  • opakowani kwaśnej śmietany 18%

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i serem?

Do dużej miski wkładamy kurczaka i marynujemy go sosem salsa. Układamy na placku tortilli. Dodajemy starty ser i zamykamy brzegi tortilli delikatnie ją zwijając. Grillujemy całość na patelni grillowej lub w opiekaczu przez 5-7 minut. Tak przygotowaną tortillę z kurczakiem możemy podawać z ulubionymi sosami – majonezem, ketchupem lub musztardą.

Tortilla z kurczakiem i warzywami: przepis

Oto składniki na tortillę z kurczakiem i warzywami:

  • pół kilo piersi z kurczaka
  • szklanka pokrojonych brokułów
  • 2 pokrojone marchewki
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki Parmezanu
  • 5 placków tortilli

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i warzywami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy kawałki kurczaka przez 15 minut. Do wrzącej wody wkładamy kawałki brokułów i marchewek i gotujemy przez 8 minut. Łączymy warzywa, ser i mleko i zagotowujemy przez 4-5 minut. Układamy kurczaka na tortilli i wlewamy mieszankę warzywną. Zwijamy brzegi tortilli dokładnie i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut.

Tortilla z kurczakiem na zimno: przepis

Oto składniki na tortillę z kurczakiem na zimno:

  • 5 pszennych tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka białej fasoli
  • zielona papryka
  • czerwona papryko Ramiro
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ketchup

Jak zrobić tortille z kurczakiem na zimno?

Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kawałki kurczaka doprawione wcześniej solą, pieprzem i czerwoną papryką słodką. Rozsmarowujemy ketchup na placku tortilli i układamy kolejno pokrojone warzywa. Zawijamy całą tortillę z kurczakiem i wbijamy partiami wykałaczki. Kroimy tortillę na 3-4 cm kawałki.

Reklama

Zobacz inne przepisy na przekąski

Reklama
Reklama
Reklama